Nagyon csokis keksz

Tavaly májusig a volt tanszékemnél dolgoztam, egy nemzetközi MA programot igazgattam. Nem volt egy egyszerű időszak, de azért voltak jó részei. Például voltak olyan kollégáim és főként kolléganőim, akikkel bár nem voltam egy irodában, de a közös teher és a piros sál összetartott minket... :D Egyszer még Brüsszelben is elvesztünk és majdnem kihaltunk... :D Velük néha összejártunk kibeszélni a problémákat és jó dolgokat, és persze sütit enni. Egyszer Gabi kolléganőmnél voltunk, aki ezerféle dologgal készült, nagyon jó volt. Többek közt ő csinálta akkor ezt az isteni csokis kekszet, amit azóta is nagyon sokszor sütök. Elsőre kicsit macerásnak tűnik az összerakása, és alapvetően az is, de egész szórakoztató a sok alkatrész összekevergetése és a gombócozgatás. Bár azt az utóbbi időben már két evőkanál segítségével csinálom, így persze nem olyan szabályos kerek kekszeim lesznek, viszont sokkal gyorsabb. Ja és óvatosan a tészta kóstolgatásával, mert ez egy olyan süti ami már tésztaállapotban is isteni...

Hozzávalók:

10 dkg étcsoki
3 ek tejszín(3 db kávétejszín)

Az étcsokit felolvasztjuk gőz felett, összekeverjük a tejszínnel, kihűtjük.( én nagyon magas kakótartalmú étcsokiból csináltam és nagyon étkakaóból).

15dkg finomliszt
2 ek kakaó
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só

A liszhez hozzákeverjük a sót, szódabikarbónát, hozzászitáljuk a kakaót.

12, 5 dkg puha vaj
20dkg kristálycukor
1 tojás

A vajat kikeverjük a cukorral, hozzádolgozzuk a tojást.

10 dkg fehércsoki

Fakanállal hozzákeverjük a kihűlt csokit, beleadjuk a kakaós lisztet, majd beleforgatjuk az apróra tört fehércsokoládét.

A tésztát hűtőbe tesszük dermedni. (kb egy órát, vagy akár többet is, mert ha nem hűl le rendesen ragacsos lesz, és nem lehet belőle golyókat formálni)Kis golyókat formálunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe 3 ujjnyi távolságra teszünk. 175 fokra előmelegítet sütőben 12 percig sütjük. A belsejük puha, de nem kell tovább sütni, mert kiszáradnak.(tényleg nem kell, pedig úgy néz ki, mintha sületlen lenne) Ha kihűlt, könnyű kivenni a tepsiből. Idővel még tovább puhul.

Egy kis zene a brüsszeli viszantogságokra emlékezve: