Zabpelyhes kekszek (kakaós és fahéjas)

Ez gyakorlatilag egy recept, csak el kell felezni a tésztát, az egyik felébe megy a fahéj, a másikba a kakaó. A fahéjas a Matyi kedvence. :)

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 4 ek méz
  • 1 vaníliarúd
  • 15 dkg zabpehely
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg cukor (ha van, akkor barna cukor)
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 8-10 ek tej
  • 3-4 dkg kakaópor (az egyik felébe, ide mehet csokidarab is)
  • 1 tk őrölt fahéj (a másik felébe)

 

Elkészítés:

A vajat, a mézet és a vaníliarúd kikapart belsejét betesszük a mikróba olvadni. (A vaníliarúd külsejét beledobhatjuk kb. fél kiló kristálycukorba vaníliás cukornak, hogy ne vesszen kárba. Kb. 2 hét alatt összeérik, közben párszor célszerű összerázogatni.) Közben a száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban. Aztán ezt a porkeveréket elfelezzük, a felébe beletesszük a kakaóport és a csokit, ha akarjuk, a másik felébe pedig a fahéjat. Az olvadt mézes vajat is fele-fele arányban beleöntjük a porokba. Összekevercöljük mindkettőt, annyi tejet adjunk hozzá, hogy jól keverhető tészta legyen. Mikor meg akarjuk sütni, akkor bemelegítjük a sütőt, kanállal kupacokat csinálunk a tésztából (jól szétfolyik, úh ne túl közel!), kidíszíthetjük szórócukorral, aztán 10-12 perc alatt megsütjük. Ezt is csak kihűlt állapotban lehet kiszedni a tepsiből, különben szakad.

Simán megcsinálható az is, hogy a tésztát egy nappal a sütés előtt bekeverjük, és addig hűtőbe tesszük.