Fordított narancstorta

Itt az alapötlet a www.dolcevitablog.hu -ról származik, és egy kicsit a (talán) novemberi Good foodból is. Nekem bejött, a család többi részének kevésbé, háát majd meglátjuk marad-e repertoáron, megjegyezni minden esetere érdemes. :)

Hozzávalók:

  • 3 narancs meghámozva és felkarikázva
  • 15 dkg cukor + 2 dl víz a sziruphoz
  • 2-3 ek citromlé

Tésztához:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg őrölt dió
  • 6 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 6 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük. A vizet feltesszük főni a cukorral, mikor elolvadt benne, akkor beletesszük a felkarikázott narancsokat és a citromlevet, 10 percet főzzük. Közben a tésztához a tojást elkeverjük a cukorral, beletesszük a diót, a lisztet, a sütőport majd az olvasztott vajat és összekeverjük. Mikor a narancsok megfőttek, egy (nem kapcsos!) forma aljába beleteszünk annyi narancsszeletet, amennyit szépen el lehet rendezni, leöntjük annyi sziruppal, hogy ellepje. A többi szirupot félretesszük, a többi narancsot feldaraboljuk kicsire, és belekeverjük a tésztába. A tésztát ráöntjük a narancsokra és 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Még melegen kiborítjuk egy tálba, kicsit megszurkáljuk a narancsok között, és meglocsoljuk  maradék sziruppal, úgy hogy ne tocsogjon, de nehogy száraz maradjon.