Fordított narancstorta
Itt az alapötlet a www.dolcevitablog.hu -ról származik, és egy kicsit a (talán) novemberi Good foodból is. Nekem bejött, a család többi részének kevésbé, háát majd meglátjuk marad-e repertoáron, megjegyezni minden esetere érdemes. :)
Hozzávalók:
- 3 narancs meghámozva és felkarikázva
- 15 dkg cukor + 2 dl víz a sziruphoz
- 2-3 ek citromlé
Tésztához:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 6 dkg őrölt dió
- 6 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 6 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A vizet feltesszük főni a cukorral, mikor elolvadt benne, akkor beletesszük a felkarikázott narancsokat és a citromlevet, 10 percet főzzük. Közben a tésztához a tojást elkeverjük a cukorral, beletesszük a diót, a lisztet, a sütőport majd az olvasztott vajat és összekeverjük. Mikor a narancsok megfőttek, egy (nem kapcsos!) forma aljába beleteszünk annyi narancsszeletet, amennyit szépen el lehet rendezni, leöntjük annyi sziruppal, hogy ellepje. A többi szirupot félretesszük, a többi narancsot feldaraboljuk kicsire, és belekeverjük a tésztába. A tésztát ráöntjük a narancsokra és 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Még melegen kiborítjuk egy tálba, kicsit megszurkáljuk a narancsok között, és meglocsoljuk maradék sziruppal, úgy hogy ne tocsogjon, de nehogy száraz maradjon.