Borleves

A karácsonyi receptekkel még bőven adós vagyok, de lassan talán eljön az ideje mindennek... Sok a munka is, Matyi is beteg néha, szóval nehezen találok időt. Kezdem a levessel, ennek nagyon sikere volt. :) Jaj meg még a karácsonyhoz, ami nekem nagyon érdekes volt. Norbi mondta, hogy náluk van egy szokás karácsonykor, hogy vacsora előtt egy kicsi tálban kitesznek mézet, és mártanak bele almát, diót és fokhagymát, és megeszik. Ezzel indul minden. Én erről még nem hallottam, de idén megcsináltuk, tetszett, majd utánanézek mi ennek az eredete, mert érdekel. :) Na szóval a borleves.

Hozzávalók:

  • 6 dl száraz fehérbor
  • 1 darab fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 2 karika citrom
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 6 tojás sárgája
  • mandulalapocskák
  • tejszínhab

 

Elkészítés:

1 dl borban felteszem a fűszereket és a citromot főni 5 percre, ez alatt jól átveszi az ízét. Aztán a fűszereket, citromot kiszedem, hozzáöntöm a többi bort és a tejszínt, és felforralom. Közben összekeverem habosra a tojássárgáját a cukorral egy nagyobb tálban. Mikor a bor felforrt, folyamatos keverés mellett vékony sugárban beleöntjük a cukros tojássárgába, Ezt tényleg szép lassan kell, hogy nehogy rántotta legyen belőle... :) Amúgy ha ez megvan, akkor kész is vagyunk. :) A mandulát száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk. A levest tejszínhabbal és a pirított mandulával tálaljuk. 

Ebben azért elég sok az alkovol, ahogy Matyi mondaná, úgyhogy gyerekeknek vagy csináljunk valami egyebet (ha Matyi kérdezzük, akkor paradicsomlevest), vagy a bort forraljuk a tejszínnel 5-8 percig, mert annyi idő alatt már kimegy belőle az alkohol.