Zöldségleves

Ez egy nagyon alaprecept, más zöldségekkel is tökjól működik. Nagymamámtól tanultam, ő főzi így a zöldségleveseket. :) Borsóleves is ugyanez, csak kb. 30 dkg borsó kell bele a zöldségek helyett, és akkor nem teszek alá hagymát. :)

Hozzávalók:

  • 4 db sárgarépa
  • 4-5 kicsi krumpli
  • 2 fehérrépa
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek betűtészta vagy nokedli (1 tojás, 3-4 ek liszt, fél tk só)
  • só, bors
  • petrezselyem

 

Elkészítés:

A  répát, krumplit, fehérrépát megpucoljuk és felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk, egy kicsi olajon megfuttatjuk, rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, kicsit kevergetjük közepes lángon,  rászórjuk a zöldségeket, és azzal is elkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, ami kb 2-3 ujjnyira ellepi. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel. Beleszórjuk a tésztát, és ahogy a tészta is meg a zöldségek is puhára főttek fedő alatt, akkor kész van. Ha nokedlit teszünk bele, akkor a tésztát kihagyjuk. Egy kicsi tálban a tojást habosra keverjük, és a sóval meg a liszttel viszonylag sűrű, szaggatható tésztát keverünk. A kanalat a forró levesbe mártjuk, és kicsiként belekanalazzuk. Eléggé megnő, úgyhogy piciket szaggassunk. Mikor feljön a leves tetejére és már szép nagy, akkor a nokedli megvan. :)