Rakott zöldbab vagy rakott káposzta

Ez még múlt heti kaja, sőt talán még előbbi. Niklakert még mindig. :) Mostanában kb minden receptem így kezdődik, zöldséges, egészséges, alacsony szénhidrát tartalmú. Mindjárt írok valami nagyon cukros, nemegészséges izét is, hogy ne unjátok nagyon.... :D :D :D Na a viccet félretéve amúgy általában tényleg ilyen egészségesen eszünk, nekem ez fontos azért is, hogy a Matyinak ez legyen a normális (szerencsére ez is :)), meg amúgy is. Ezt a rakott zöldbabot már régebben is csináltam. Ami pluszban jó, hogy a rakott káposztát ugyanígy kell csinálni, csak azonos mennyiségű savanyú káposztára kell a zöldbabot cserélni. Azt talán még jobban szeretem. :)

Hozzávalók:

  • 1,5 dl rizs (nekem a fele barnarizs volt, de akár az összes is lehet)
  • 3 dl víz
  • olaj, só, bors
  • fél fej hagyma
  • 35 dkg darált hús
  • pirospaprika, só, bors
  • kb. fél kg zöldbab VAGY savanyú káposzta
  • egy nagy doboz tejföl
  • kicsi víz

 

Elkészítés:

Elsőnek megfőzzük a rizst, mert az tart a legtovább. Kicsi olajon üvegesre pirítjuk a rizst, felöntjük dupla annyi vízzel, sózzuk, ha a víz felforrt kislángra tesszük, és lefedve főzzük kb 10 percet. Aztán bebugyoláljuk az edényt, amíg a többi cucc nincs kész. A sütőt előmelegítjük. Közben a husiból pörköltet csinálunk: a hagymát felaprítjuk, kicsi olajon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, pár másodpercig azzal is pirítjuk, aztán jöhet a husi. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és kicsi vízzel felöntjük, hagyjuk készre főni, hogy nagyjából elfője a levét. A babot megmossuk és megpucoljuk. Ha káposzta azzal nincs semmi dolog, maximum átmosni, ha túl savanyú. Mikor minden kész, fogunk egy jénait, beletesszük a bab/káposzta felét, rá a rizst, a husit, a bab/káposzta másik felét. A tejfölt kicsi vízzel kikeverjük, hogy folyósabb legyen, ráöntjük a tetejére. 180 fokos sütőben kb fél órát sütjük.