Karamellöntet, amit ki is próbáltam :)

Igaziból ezt egyszer már megírtam, csak akkor nem csináltam meg, aztán most a Stahl magazin külön kiadásából kaptam ihletet, úgyhogy Matyival csináltunk egy üveg karamellöntetet. :) Tökjó ez a recept, mert pont volt egy ilyen kis üvegem, amibe épp elfért, báár persze a fele már elkopott azóta... :) :) :) Nagyon finom magában is, de sütire, palacsintára, kávéba is el tudom képzelni. :)

Hozzávalók:

  • 100 g cukor
  • 40 g vaj felkockázva
  • 1 tk vaníliaesszencia (vagy más ízesítő, de persze ez ki is maradhat)
  • 1 dl habtejszín

 

Elkészítés:

A cukrot egy vastag aljú edényben elkezdjük olvasztani közepes lángon, és 2-3 perc alatt megolvasztjuk. Kicsit kevergetjük, mikor már szép barna színű és egynemű, akkor hozzátesszük a vajat, jóóól fel fog habzani meg sisteregni. Innentől habverővel kevergetjük, és mikor a vaj felolvadt, akkor hozzátesszük az ízesítőt és a tejszínt. Habverővel egyneműre keverjük, levesszük a tűztől, és üvegbe töltjük. Ha kihűlt, ehető is. :) A szájára vigyázzon mindenki, könnyű elégetni....