Teljes kiőrlésű zsemle Limarától

Van egy blog, a Limara péksége, nagyon sok jó ötlet van rajta. Karácsonyra két Limara könyvet is kaptam, nagyon jók. :) Szóval van egy zsemle recept, amit már párszor megcsináltam egy kis módosítással persze. :) Mivel folyton keresgélem, és amúgy is érdemes megírni, mert szuper, most erőt vettem magamon, és írok. :) A puffasztott amaránt egy szuper cucc, nagyon jó állagot csinál a péksütiknek. Nem marad ilyen darabos kelés után, viszon levegősebbé teszi a zsemléket. :)

Hozzávalók:

  • egy kis doboz (140 g) joghurt
  • 2 dl langyos víz
  • 2 ek olaj
  • 25 g élesztő
  • egy pici cukor
  • 30 g puffasztott amaránt
  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 300 g finomliszt
  • 2 tk só

 

Elkészítés:

Ebben a sorréndben beleteszünk mindent a kenyérsütő gépbe vagy a dagasztógépbe. Ezek nélkül először felfuttatjuk az élesztőt a vízben a cukorral, aztán hozzágyúrjuk a többi hozzávalót. Simára gyúrjuk, ha esetleg ragacsos lenne, akkor még egy kis lisztet teszünk hozzá. Kb. fél órát kelesztjük, aztán 9 db zsemlét formázunk belőle. Zsemle formázásról videó itt, szintén Limarától. :) Begyújtjuk a sütőt, beleteszünk egy edényt vízzel, és amíg felmelegszik 200 fokra, kb. 20 percig még formázva kelesztjük. Ezután kb. 25 percig sütjük, és kész.