Tavaszváró keksz

Matyi már napok óta kekszet akar sütni, tavaszi formákkal. :) Kiszúrónk szerencsére sokféle van, csak jó recept kellett, hogy megtartsa a formáját. Vrábel Kriszta könyvében, a Végtelen spagettiben van egy űrhajós keksz, az pont ilyennek tűnt, úgyhogy megpróbáltuk. Elsőre kicsit kínlódtunk vele, mert a tészta nagyon morzsálódott, de egy kis vizes kézzel gyúrás után összeállt, és tényleg szuper kekszek lettek. A tölteléke kicsit más lett, mint az eredeti receptben, de az is nagyon jó lett hozzá. :) Matyi aztán körbement a házban, és mindenkit megkínált vele, úgy bírom, hogy ilyen. :)

suti.jpg

Hozzávalók:

Keksz:

  • 200 g liszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 100 g cukor
  • 200 g olvasztott vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Töltelék:

  • 100 g törtmogyorós tejcsoki
  • 50 g étcsoki
  • 50 g vaj
  • 50 g porcukor

 

Elkészítés:

A liszteket összekeverjük a cukorral, aztán hozzáöntjük az olvasztott vajat, és morzsásra keverjük. Aztán elfelezzük, a felét gombóccá gyúrjuk, a másik felébe belegyúrjuk a kakaóport pici vízzel, mindkét gombócot állni hagyjuk kb. fél órát. Utána a sütőt előmelegítjük 180 fokra, először a fehér tésztát gyúrjuk meg vizes kézzel, hogy nyújtható legyen, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 5-6 perc alatt megsütjük. Közben ugyanezt csináljuk a kakaós tésztával is, arra figyeljünk, hogy ugyanolyan formákat szaggassunk, hogy össze lehessen párosítani. (Mivel a fehéret Matyi csinálta, így folyton kukucskáltam a sütőbe, hogy miből mennyi is kell..... :) :)) Mikor mindkettő megsült megcsináljuk a tölteléket. A csokikat és a vajat összeolvasztjuk a mikróban 1-1,5 perc alatt, hozzákeverjük a cukrot, és a kihűlt kekszeket megtöltjük vele. Nagyon finom. :) :)