Sütőtökös torta

Igen, tudom, hogy furának tűnik így elsőre, de Amerikában ilyentájt sütőtökös sütit esznek sütőtökös sütivel. :) Sőt a téli időszak hivatalos kezdete, amikor a Starbucksban elkezdenek Pumpkin Spice Lattet adni. (Jól informált vagyok, mi? :D Éljenek az amcsi anyukaoldalak.... :D :D) Mi csak simán meg szoktuk sütni, de most sok sütőtök lett itthon a zöldségládából, úgyhogy valami mást is akartam. Majd kipróbálok egy klasszikus sütőtökös pitét is, kíváncsi leszek az milyen lesz. :) Na ez amúgy nagyon finom, de azért nem tökéletes blogos recept, mert sok vele a macera. :D Főleg mikor reszeled a sütőtököt, és a fél konyha narancssárga pedig géppel csináltad... :D Na mindegy, most direkt két sütinyit reszeltem, egy adag sütőtök van a fagyasztóban, legközelebb már sokkal egyszerűbb lesz csinálni. :D Az eredeti recept amúgy az októberi Good Foodból van, de sok mindent átalakítottam rajta. :)

img_20151018_152344.jpg

Hozzávalók:

  • 150 g olvasztott vaj
  • 350-400 g nyers, reszelt sütőtök (ez kb egy kisebb sütőtök lereszelt húsának a fele)
  • 100 g barna cukor
  • 100 g cukor
  • 100 g mazsola
  • 120 g kandírozott narancshéj
  • 3 nagy tojás
  • egy narancs kifacsart levéből 1 evőkanálnyi
  • 2 tk fahéj
  • fél tk őrölt szegfűszeg
  • fél tk őrölt gyömbér
  • 120 g liszt
  • 150 g kekszmorzsa
  • egy zacskó sütőpor

A mázhoz:

  • egy doboz Philadelphia sajtkrém (125 g)
  • egy kis doboz tejföl
  • 100 g porcukor
  • 1 ek a narancs kifacsart levéből

Locsolni a tésztát:

  • a maradék narancslé

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A vajat megolvasztjuk, és a megadott sorrendben hozzákeverjük az összes többi hozzávalót. Ez nem lesz olyan gyors menet, a reszelgetéssel meg a méregetéssel elmegy egy kis idő... :) Nagyobb edényben kezdjük, mert elég nagy adag lesz. Aztán mehet a sütőbe és minimum egy órát sütjük, de leginkább annyit, hogy a közepébe szúrt kés már ne legyen maszatos. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le. Amíg sül, keverjük össze a mázat. Elég sokáig kell habverővel keverni, hogy egynemű legyen, de megéri, nagyon finom lesz. :) Mikor megsült a süti, még melegen borítsuk tálra, szurkáljuk meg és locsoljuk jól be a maradék narancslével. Mikor kihűlt, kenjük meg a tetejét a mázzal, és ha kicsit szilárdult, akkor akár díszíteni is lehet, ahogy a mellékelt ábra mutatja. :)