Krumplipüré

Jóóó tudom, ez is alaprecept nagyon, nem is változtattam semmit azon, ahogy anyukámtól tanultam. :) Valamiért viszont sokáig nem főztem krumplipürét, mert macerásnak gondoltam. Hát nem az, talán a krumplipucolás uncsi, de azt viszont a Matyi nagyon ügyesen megcsinálja már, és mivel imád segíteni, így ez általában közös munka.

Hozzávalók:

  • kb.fél kg krumpli
  • 50 g vaj
  • 2-3 dl tej (attól függ, milyen sűrűn szeretitek)
  • só, bors (esetleg szerecsendió, de azt a Matyi utálja :) )

 

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk (vagy a kölök megpucolja), felkockázzuk, és egy nagyobb edényben feltesszük főni kevés vízben. Épp, hogy lepje el a víz, de az se baj, ha picit kilóg a kockák teteje. Lefedve puhára főzzük, ez kb. negyed óra. Levesszük a tűzról, összetörjük a vízben a krumplit, minél krémesebb, annál jobb, visszatesszük a tűzre, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, amíg olyan állagot kapunk, amit szeretnénk. Hozzátesszük a vajat, mikor elolvad elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és kész is. :)