Kürtőskalács

17273107_10155218738043969_266619108_o.jpgNa ezt sem hittem, hogy valaha itthon fogok sütni. :) Aztán az egyik sütős csoportban volt egy anyuka, aki véletlenül két sütőformát vett, úgyhogy átvettem tőle az egyiket, és nem bántuk meg. :) (A forma ILYEN.)Tegnap ki is próbáltuk, melegen teljesen olyan, mint a vásári, hidegen se rossz. Jaaa és tudtátok, hogy a tésztának a titka a citromhéj? Sose jutott eszembe, de mégis...

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • fél dl olaj
  • pici só
  • 60-80 g cukor
  • fél kocka élesztő (20-25 g)
  • 500 g liszt
  • egy citrom reszelt héja, vagy egy csomag reszelt citromhéj

A külsejére:

  • 20 g olvasztott vaj
  • 50 g kristálycukor egy kis fahéjjal kikeverve

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit ebben a sorrendben betesszük a kenyérsütőbe/dagasztógépbe, és összegyúrjuk vele. Vagy kézzel is összegyúrhatjuk, ha úgy kényelmesebb. Kb. fél órát kelni hagyjuk, utána átgyúrjuk újra. Közben bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. A tésztát negyed óráig még állni hagyjuk, újra átgyúrjuk és kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Célszerű minél hosszabb és keskenyebb téglalappá nyújtani, mert utána 1-1,5 cm széles csíkokra kell vágni a tésztát. A formákat lekenjük az olvasztott vajjal, és körbetekerjük a tésztacsíkokkal. Utána addig hengergetjük a formákkal a tésztát, amíg hézagmentes nem lesz. Utána lekenjük vajjal, és meghengergetjük a fahéjas cukorban. (A maradék tésztából én briósokat csináltam, nagyon finom lett belőle az is. De azt is lehet, hogy még kelesztés előtt betesszük a tészta felét a hűtőbe, és másnap sütünk belőle másik két kürtőskalácsot.) Így betesszük a sütőbe sülni, 5 perc után visszavesszük 180 fokra a sütőt. A formát 2-3-szor forgatjuk egy kicsit, hogy egyenletesen süljön, kb. 20-25 perc alatt lesz készen. Aztán lecsúsztatjuk a formáról, mikor kicsit hűlt, és büszkék vagyunk magunkra, hogy ilyet is tudunk. :D