Eperlekvár, ami tényleg finom :D

Nem mintha a többi nem lenne, de ez valahogy sokkal inkább az én ízlésem... Nagyon édesszájú vagyok, de valahogy a kenyéren nem bírom ha nagyon gejl, édes lekvár van... Meg persze a Matyi meg az Áron miatt se mindegy a cukortartalma a lekvároknak. A Matyi miatt az édesítős verzió kiesik, így maradt a kevés cukor... Amúgy pár éve nem hittem volna, hogy én lekvárokat fogok főzögetni, deháááát úgy tűnik mindennek megvan a maga helye és ideje(ahogy Séf bácsi is mondja... :D), és az az anyaság. Na szóval a extra a lekvárban az, hogy van benne két citrom és két narancs leve. Ez azért, mert az eperben kevés a pektin, ami zselésíti a lekvárt, és ezt pótoljuk így. Elég hihetetlen, de bazijól működik! :) :) :) Próbáljátok ki! Ja és én lusta módon kenyérsütőgépben főzök lekvárt, azt is érdemes kipróbálni, sok macerát megspórol magának az ember... Kb 2,5 kg gyümölcs + vmennyi cukor fér bele, vagy más megosztásban a kettő ugyanilyen súlyban. :)

UPDATE: Most épp edényben főtt a lekvár, ugyanúgy krumplinyomóval összetörve, kb másfél-két órát főtt kislángon a narancs-citromlevekkel meg a cukorral, pektinnel együtt. :)

Hozzávalók:

  • 2-2,25 kg eper
  • 2 citrom leve
  • 2 narancs leve
  • 350 g cukor
  • 1 ek gyümölcspektin (elhagyható, zselésítőcucc)

 

Elkészítés:

Az epret megmossuk, leszedjük a szárait (utálom a lecsumázzuk kifejezést, hülyén hangzik... :D), beledobáljuk a kenyérsütő üstjébe (vagy egy lábosba), krumplinyomóval kicsit összetörjük. Bekapcsoljuk a gépet, és egy programot (1 óra 5 perc nálam) a többi hozzávaló nélkül átfőzzük az epret. Közben kifacsarjuk a narancsok és citromok levét, és mikor lejárt a gép hozzáöntjük az eperhez  a cukorral együtt. Még kétszer egy órát főzetjük a lekvárt a géppel, tökjó állaga lesz a végére. :) Forrón még folyik, de ahogy hűl, úgy zselésedik be szépen. Aztán előtte felforralt vízzel kiöblített üvegekbe töltjük tűzforrón, bezárjuk, és libanoni módszer alapján fejreállítjuk kb. 5 percre, dunsztoljuk és ennyi.... :) Így nem kell hozzá semmi tartósítószer, mert a forró lekvár csírátlanítja az üveget, és nem romlik meg. :)