Holland zsemle

Egy csomó ideje keresgéltem olyan zsemlét, ami hasonlít a boltira, hogy mindenki megegye, és ha lehet akkor még másnap is ehető legyen. Na ez olyan, nagyon finom, nagyon jó a tészta, könnyű vele dolgozni, és kevés a meló vele, ami nagy előny. :D Ha tejjel csináljátok, akkor puhább lesz, ha vízzel, akkor ropogósabb és "boltibb". Mindkét verzió szuper. :) A vajas kenegetést nem érdemes lehagyni, mert attól lesz szép, fényes a teteje. Nekünk ez a 6 db pont jó, mert maximum 2 nap alatt elfogy, de persze lehet duplázni.

zsemle.jpeg

Hozzávalók (6 db):

  • 1,6 dl tej/víz
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • csapott tk só

Kenéshez: 2 dkg vaj

Elkészítés:

Én bedobálok mindent a kenyérsütőgépbe, de persze kézzel is össze lehet gyúrni az egészet, akkor érdemes az élesztőt a folyadékban a vízzel feloldani. Aztán állni hagyjuk. Miután megkelt kb. egy óra alatt, 6 zsemlét formázok belőle. Nekem ez a Limarától tanult formázás jött be, így tényleg szépek lesznek. Beteszem a tepsibe egymás mellé, lekenem az olvasztott vaj felével. Aztán hagyom még 30-40 percet kelni, szépen megnőnek közben. 180 fokra felmelegítem a sütőt, addig még pont kelhet, és utána kb negyed óra alatt megsütöm, és még rögtön forrón megkenem a maradék vajjal.