Túrógombóc - túrókrokett

Na ez tipikusan az a kaja, ami mindig sikerül, kivéve ha valakinek meg akarod mutatni, hogy mindig sikerül, mert akkor tuti szétfő a túrógombóc.... Amúgy az arányok nagyon jók ebben a receptben, esetleg a túró nedvességtartalmától függően egy kicsit több dara kell bele. A gombóc és a krokett alaptésztája ugyanaz, csak utána az elkészítés különbözik. Arról pedig megoszlik a vélemény, hogy melyiket kell édesen (porcukorral, tejföllel vagy lekvárral) és melyiket sósan (tejföllel, sóval, esetleg pirított szalonnakockával) enni. :) Szerintem a gombóc édes, a krokett sós... :)

A mennyiség elég nagy, de általában elfogy azért! :)

Hozzávalók:

  • 75 dkg túró
  • 4 tojás
  • 14-20 dkg dara (túrótól és tojásnagyságtól függően)
  • kicsi só

 

Elkészítés:

NAGYON FONTOS: legalább egy órát állni kell a tésztát hagyni, különben tényleg szétesik!

Ha túrógombócot gyártunk, akkor az egy óra után vizes kézzel gombócokat gyúrunk, és jó sok lobogó vízben kifőzzük, mikor feljön a víz tetejére, akkor jó. Egy pici olajon, teflonserpenyőben zsemlemorzsát pirítunk hozzá.

Ha túrókrokettet, akkor kb 10 cm hosszú hengereket gyártunk, beleforgatjuk zsemlemorzsába és olajban kisütjük. A kedvenc kajám... :)