Vaníliás és mindenféle keksz
Karácsonyra mindig sütök egy csomó kekszet ajándékba is, meg csak úgy megenni is. Most épp a simán megenni megy jobban, mert a fiúk már a dupla adag nagy részét elpusztították, úgyhogy majd kezdjük előlről. Ami ebben nagyon jó, hogy ez egy alaprecept. Én ketté szoktam venni a tésztát ízesítés nélkül (az olvasztott vajat felezem, és úgy teszem hozzá felesben a lisztet, cukrot, tojást), és kétféleképpen ízesítem. Eddig mindegyik verzió nagyon jó lett. :) Amúgy nagyon szépen tartja a formáját, finom omlós és egy hónapig simán elvan dobozban, persze ha marad belőle...
Hozzávalók az alaphoz:
- 130 g olvasztott vaj
- 350 g liszt
- 150 g porcukor
- 2 tojás
Variációk ízesítésre fél adag tésztához:
- egy zacskó vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja VAGY
- egy zacskó vaníliás cukor, egy narancs reszelt héja VAGY
- 1 tk mézeskalács fűszer VAGY
- 1 tk őrölt fahéj vagy gyömbér VAGY
- 10 g lisztet cukrozatlan kakaóporra cserélünk (egy kis reszelt narancshéjat ez is elbír)
- vagy ami még eszetekbe jut... :D
Elkészítés:
A sütőt 160 fokra előmelegíted a sütőt. Összegyúrod az alaptésztát kétféleképpen ízesítve, ha morzsálódna a tészta akkor pár csepp vizet tehetsz hozzá, de tényleg cseppet csak. Egy órát állni hagyod (de nem katasztrófa ha ez kimarad), aztán szaggatod és 160 fokos sütőben 10-12 percig sütöd. Mindig tökéletes.