Áfonyalekvár

A dolog úgy indult, hogy elhatároztam, hogy idén csak és kizárólag epret, sárgabarackot és feketeszedret főzök be lekvárnak, mert az fogy. Az első kettőt már sikerült is teljesítenem. :) Aztán persze az élet közbeszólt, mert egy kedves salsás ismerős hirdetett áfonyát, és ezt muszáj volt kipróbálnom, hááát nem bántam meg. :) És az áfonya nagyon hálás gyümölcs, mert nem kell pucolni főzés előtt. :D

Hozzávalók:

  • 2,7-3 kg áfonya
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek citruspektin

 

Elkészítés:

 A világ legegyszerűbb dolga.  Megmosod az áfonyát, beleteszed egy nagy edénybe, és kislángon felteszed főni, hagyod forrni egy 10 percet, ha nem akarod, hogy darabos legyen, akkor botmixerrel összeturmixolod. Aztán beleszórsz citruspektint, kb 3 kilóhoz egy evőkanálnyit (ez kimaradhat, csak jól zselésít, az Óperint utcai Zöldpatika Bioboltban lehet kapni például), összekevered, és utána egy egész kicsi cukrot teszel hozzá. Én 2,7 kilóhoz tettem kb 20 dekát. Ezzel is összeforralod aztán üvegekbe teszed, lezárod, még forrón 5 percre fejre fordítod a lezárt üvegeket, és mehet 2 napra száraz dunsztba. Ennyi.