Krumplis kelkáposztafőzelék

Még mindig Niklakert és zöldségláda. :) Abból főzök, amink van a héten. Viszont ennek a receptnek kicsit hosszabb sztorija van, mivel az eredeti Szatmári Fecó, azaz Feri a főzelékes blogjáról származik. Fecóval először az egyetem alatt találkoztam, amikor egy pesti szeminárium helyett én lázasan feküdtem, ő meg valami isteni minestronét főzött nekünk vacsira. Akkor még azt sem tudtam, hogy szakács, csak hogy nagyon tud főzni. :) Aztán teltek az évek, és mikor megvettem az első magyar Good Foodot, akkor láttam, hogy ő az újság magyar szakácsa. Aztán az újságokban már megszoktam, hogy látom, amikor egy irodai ebédnél Orsi kolléganőm mondta, hogy nézzem már meg ezt a blogot, mert olyan jó dolgok vannak. Attól függetlenül, hogy mindenfélét főzök, valahogy főzelékben nem voltam erős. Szokásos krumpli, tök, zöldbab, esetleg spenót és sóska aztán ámen, semmi újítás. Na azóta kinyílt a világ Fecó receptjeitől, és azt meg, hogy nagyon tud főzni, most csak még jobban alá tudom támasztani! :) Na sok duma után itt a recept is, kicsit átalakítva ahogy szoktam. :)

Hozzávalók:

  • 5-6 szem újkrumpli
  • egy kicsi fej kelkáposzta
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk egész kömény
  • 2-3 dl víz vagy alaplé (NE kockából!!! ha rendes nincs, akkor inkább víz legyen!)
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

 

Elkészítés:

A krumplit jól megmosom, héjastól kicsire felkockázom. Egy nagyobb edényben melegítek olívaolajat, beleszórom a köménymagot, és mikor már pattog, akkor ráöntöm a nyers krumplit. Addig pirítom néha kevergetve, amíg megmosom és csíkokra vágom a káposztát. Aztán hozzáadom a káposztát, azt is pirítom vele, felöntöm a vízzel vagy alaplével. Beleszórom a felaprított petrezselymet, beleteszem a megtisztított, kés lapjával összetört fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom és kis lángon kb 20 perc alatt összefőzöm.