Zserbó (avagy a recept, ami minden blogszabállyal szembemegy...)

Több, mint 10 hozzávaló, bőven több, mint 30 perc... De karácsonykor gondoltam megpróbálom, és finom lett. Én a saját, cukornélküli baracklekváromat tettem bele, elég jó lett így is. :) A tészta elsőre nagyon kevésnek tűnik, de ha nagyon nagyon vékonyra nyújtjuk, tényleg átlátszóra, akkor elég az 5 laphoz egy kapcsos tortaformához, mint ahogy én is csináltam. Az eredeti recept innen.

zserbo.jpg

Hozzávalók:

A tésztához

  •     200 g búzaliszt (BL55)
  •     100 g vaj
  •     20 g porcukor
  •   1 db tojássárgája
  •     40 ml 2,8%-os tej
  •     só
  •     8 g élesztő (friss)
  •    1 g sütőpor

A töltelékhez

  •     140 g kristálycukor
  •     240 g dió (darált)
  •     fahéj (őrölt)
  •     1 db citrom reszelt héja
  •     vaníliás cukor - bourbon
  •     600 g sárgabarack dzsem

A tetejére

  •     150 g csokoládé - ét (53%-os)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 20*26 cm-es sütőformát készítsünk elő.
Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ha kihűlt 5 egyenlő részre osztjuk.
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és négyzetesre nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele teljesen bélelni a sütőformát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára. Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!
Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén! FIGYELEM! A receptben szereplő 600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150 g-os adagokban használjuk fel.
Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is négyzet alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső mérete. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.
Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.
Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150 g -, majd erre egy réteg - 90 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.
Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.
Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
Hagyjuk egy éjszakán át hűlni, majd fordítsuk meg, hogy az eddigi alja most felül legyen.
A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.
Ha a csokoládé is megkötött a tetején, szeletelhetjük is. :)