Rendes, olasz rizottó sült zöldséggel

Ha szépen akarjuk hívni, akkor risotto bianco. :) Még Olaszországban tanultam, hogy ezt hogyan kell szépen csinálni, de azért ez nem egy gyors kaja. Nagyon egyszerű, csak hosszadalmas szórakozni vele. Levest öntögetni, kevergetni... De azért az eredmény megéri ám, úgyhogy néha érdemes nekiállni. Múlt kedd este épp ilyenem volt, volt otthon sok szép cékla meg sárgarépa, amit szintén nem ártott már megcsinálnom, úgyhogy lett hozzá sült zöldség is. Elég jó lett. :) Ez amúgy két nagyobb vagy három kicsi adag, duplázzátok, ha gondoljátok. :)

Hozzávalók:

A zöldségekhez:

  • 3 cékla
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • olívaolaj, fűszerek, pici víz

A rizottóhoz:

  • egy kicsi fej hagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • negyed gumó zeller
  • egy ek olívaolaj
  • fél ek vaj
  • 200 g rizs (lehetőleg gömbölyű rizottórizs)
  • 1,5 dl fehérbor
  • fél l zöldségleves
  • 20 g vaj
  • 50 g reszelt sajt (ez lehet ízlés szerint több is)
  • só, bors

 

Elkészítés:

Először a zöldségek jönnek, mert szépen megsülnek a sütőben amíg a rizottó kész lesz. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A céklát, répát, fehérrépát megpucoljuk, felkockázzuk (szigorúan gumikesztyűben mert különben lila lesz a kezed egy hétig...). Egy sütőtálba tesszük, összekeverjük egy pici olívaolajjal, fűszerekkel (pl. rozmaring nagyon jó), sózzuk, borsozzuk. Aztán mehet a sütőbe kb. 3/4 órára. A rizottóhoz a vöröshagymát, fokhagymát, zellert megpucoljuk, picire vagdossuk. Közben az olajat meg a vajat kislángon összemelegítjük, beleszórjuk a hagymákat meg a zellert, fedőt teszünk rá és kb. 10 percig hagyjuk puhulni. Aztán jöhet a megmosott rizs, összekeverjük és a bort hozzáöntjük. Sokat kevergetjük, mire felszívja a bort odakésítjük a levest, amit merőkanalanként adunk hozzá, és mindig addig keverjük, amíg fel nem szívja a rizs. Mikor elfogyott a leves, a rizs meg puha és krémse megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a vajat és a sajtot. Mikor mindkettő felolvadt, akkor kész is. :)