Diós csokifagyi

Hát ez az, ami tegnap készült, és a doboza már félig üres. És csak azért félig, mert igyekszem önuralmat gyakorolni és a salsa táborban nagyjából összerakott alakomat nem tönkretenni egy héten belül... :D Pedig nem könnyű, folyton vonz... Az eredeti recept most is Vrábel Kriszta Dolce Vitájából van. Ott fügés semifreddo volt, itt kicsit átalakult. :) És tuti, h ki fogom próbálni úgy is, hogy tejcsoki az alap és dió helyett 1 tábla fehércsokit tördelek bele. Meg fehércsokis verziót is fogok csinálni a Pepének meg a Mirjamnak, talán kókusszal vagy étcsokidarabokkal... Hát ezt még eldöntöm, amíg hazajönnek. :)

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsoki
  • 4 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg darált dió (mogyoró vagy dejó is jó)
  • pici só

Elkészítés:

A csokit összetörjük és feltesszük forró víz fölé olvadni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat kikeverjük a cukorral, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, és feltesszük főni. A fehérjéket félretesszük egyelőre. Na itt jön a türelemjáték része, mert a tojásos krémet csak kevergetjük, kevergetjük és kevergetjük kis lángon, hogy besűrűsödjön, de ne legyen belőle rántotta... Ez hatványozottan szórakoztató, ha egy kisméretű gyerek rohangál közben az ember lába alatt és különböző fakockákat, műanyag malacokat és csattogós lepkéket halmoz a konyha közepére, valamint felakrobatikázza magát egyedül az etetőszékébe, amíg az anyukája tehetetlenül nézi, mert krémet kell kevergetnie... :D Szóval mikor vééégre besűrűsödött a krém, akkor ráöntjük a csokira, jól összekeverjük, hogy egynemű legyen, és belekeverjük a diót. Hehe, aki azt hitte, hogy itt a vége, az tévedett. :D Még hátravan annyi, hogy mikor ez a krém kihűlt egy kicsit, akkor belekeverjük a 4 tojásfehérjét, amit egy kis sóval felvertünk keményre. Na most tényleg kész. :) Zárható dobozba tesszük(nem nyalakodjuk el a felét! :D), és minimum 4-5 órát fagyasztjuk. Evés előtt 10 perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből, hogy ne kelljen vele verekedni. :) Még annyi, hogy a tojásfehérje nyersen van benne, úh terhes anyukáknak és pici gyerekeknek kevésbé ajánlott szalmonellaveszély miatt. Én mondjuk adtam a Matyinak, de ahogy Zsolt barátunk mondta én kicsit túl liberálisan nevelem a kölköt. :D

OFF: bocs, ez a recept most ilyen vicceske lett, de a receptet érdemes kipróbálni, nagyon nagyon finom!