Darás tészta
Alaprecept, de ez is olyan, hogy mindig ki kell keresnem az arányokat hozzá. :D :D Elég ritkán csinálok, pedig tökjó lekvárral édesen, vagy sóval/lecsóval/pörkölttel sósan is. :)
Hozzávalók:
35 dkg tészta (ez a 4 tojásos, magyar féle)
2 ek olaj (meg egy pici a tészta vízébe)
20 dkg dara
1 tk só a darába keverve (meg egy pici a tészta vízébe)
6 dl felforralt víz
Elkészítés:
Vizet forralunk a tésztának, teszünk bele sót és mivel ez nem olasz tészta egy kis olajat is. A lobogó vízbe öntjük a tésztát, és 6-8 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük. Közben egy nagy serpenyőbe teszünk 2 ek olajat, mikor felmelegedett ráöntjük a sós darát, és folyamatos kevergetés közben kicsit megpirítjuk, aztán elkezdjük a forró vizet kicsinként hozzá önteni. Folyamatosan keverni kell, hogy nagyon ne álljon össze. Mikor az összes vizet ráöntöttük, még 2-3 percig kevergetjük, aztán mehet rá a tésztára. Jól összekeverjük, hogy a dara szétessen, amennyire lehet, és kész.