A tésztafőzés olasz aranyszabályai

Az előbb elkezdtem egy receptet írni, de közben rájöttem, hogy van egy pár olasz "aranyszabály", amit érdemes betartani, ha olasz (tojás nélküli) száraztésztát főzünk. Ezeket szeretném itt összeszedni.

Nem találok fel spanyol viaszt, valószínűleg mindegyik dolog ismert már, de így összeszedve azért hasznos lehet. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép innen: http://fakanal.freeblog.hu/files/pasta.jpg

1. Nem kell a főzővízbe olaj, a jó szósz elég ahhoz, hogy ne engedje a tésztát összeragadni.

2. A zacskón lévő főzési időt tartsuk be, mert ha tovább főzzük, akkor egy vizes, kásás valami lesz a tésztánkból.

3. A tészta leforrázásánál nem szabad a hideg vizet a tésztára engedni, csak a szűrő mellé a csapba, mert megváltoztatja a tészta ízét.

4. Igyekezzünk friss fűszernövényeket használni.

5. Ha ez nem megy, akkor a szárított oreganót, bazsalikomot stb. csak a szósz lezárása előtt 1-2 perccel tegyük a szószba, különben megkeseredik főzés közben.

6. Hal és sajt soha semmilyen körülmények között nem fér meg egymással. Nem csak tésztán, amúgy sem.

7. A szószt és a tésztát ne külön tálaljuk, hanem a tészta leforrázása után az edénybe visszaöntve, összekeverve.

8. Igyekezzünk napraforgóolaj helyett olívaolajat használni. Ebből is az extraszűz (olio extravergine di oliva) változatot. Az nem baj, ha nem valami márkás, a nagyáruházak sajátmárkása tökéletesen jó, csak tényleg extraszűz legyen. (És azért persze ha valaki egy üveg Dante olajat hozzátok akar vágni, akkor ne utasítsátok vissza! :D Sőt, kérjetek nekem is! :D)

9. A legtöbb szószt a fusilli veszi fel.

10. Tésztasalátához a farfalle a legmegfelelőbb.

Most hirtelen több okosság nem jut eszembe, majd még bővítem. :) Csak álljon még itt két alap olasz bölcsesség, amivel képesek voltak a sírba kergetni minket, magyarokat:

+1. Ha evés után vízbe mész, meghalsz. (szerintük tényleg, ha eszel egy szem kekszet, aztán be akarsz menni a tengerbe fürdeni, akkor teljes erővel tartanak vissza, hogy nehogy belehalj... :D)

+2 Ha antibiotikumot szedsz, és tojást eszel, akkor is meghalsz. (Ez alapján én csak Forliban kétszer meghaltam, nagyon próbálták a neten megtalálni a tudományos magyarázatot erre, de valahogy nem volt sehol....) :D :D :D

Szóval óvakodjatok.... :D