Bögrés kevert süti (mákos piskóta)
Ezt a sütit egy csomószor sütöttem még a másik lakásban, mióta itt lakunk azóta valahogy nem. Talán mert a kis receptes papírkáim nem lógnak most a konyhában. De a Matyi most előhúzta őket az íróasztalról, és mivel mák is volt itthon, megint kedvem lett megsütni. :) A másik apropója meg az volt, hogy a kedvenc keresztapám mákos narancsos tortát kért a szülinapjára, amit én tuti ebből a tésztából csináltam volna joghurtos, tejszínes, narancsos habbal. Amúgy nekem az is nagyon ízlett, amit a Pami sütött, de az egész más fajta volt. :)
Hozzávalók:
- 10 dkg margarin
- 1 bögre tej
- 2 tojás
- 1 bögre darált mák/dió/mogyoró (én mákkal szoktam csinálni, de a másik verziók is jók lehetnek)
- 1 bögre liszt
- 3/4 bögre cukor
- sütőpor
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A margarint mikróban felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejet, beleütjük a tojásokat és összekeverjük. Hozzáöntjük a mákot(diót/mogyorót), lisztet, cukrot, sütőport, belereszeljük a citromhéjat és jól összekeverjük. Elég folyós tészta lesz belőle. Aztán magasabb, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és tűpróbáig, kb 20-25 percig sütjük. Utána ha körbevágjuk, akkor simán ki lehet a tepsiből borítani, a papírt lehúzni az aljáról, és már ehető is. :)