Acma (Açma) - török zsemle
Ez épp most készül. Ez is a nigella mag apropóján jutott eszembe, rákerestem a neten, és a macikonyhán találtam hozzá receptet. Most meglátjuk milyen így magában, aztán ha olyan, mint gondoltam, akkor valahonnan vadászok hozzá olyan olívás töltelék receptet, amivel Törökországban adják, mert az isteni. :)
Hozzávalók:
- 50 deka finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 tk. sütőpor
- 1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
- 1 pohár étolaj
- 1 pohár langyos tej
- 1 egész tojás
- 1/4 pohár cukor
- 1 púpozott tk. só
- 1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
- szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére
Elkészítés:
A lisztbe jól belekeverem a sütőport, élesztőt és a sót. Hozzáöntöm a joghurtot, az olajat, a tejet, a tojást és a cukrot. Egy fakanállal jól összekeverem, szépen összeáll a tésztája. Aztán 1,5-2 órát kelni hagyom. Átgyúrom, megint kelni hagyom egy fél órát. Aztán zsemléket vagy briósokat csinálok belőle, lekenem a tejjel elkevert tojással, megszórom nigella maggal és előmelegített sütőben megsütöm, kb 10-15 perc alatt. Érdemes a sütő aljába egy tálba vizet tenni, ahogy a többi kenyérnél, zsemlénél is.