Vöröslencse leves vagy főzelék

Ezt főztem a két ünnep között, amikor már elegem volt a mindenféle húsokból és halakból. Igaziból azóta is inkább zöldséges kajákat kívánok, és azokat főzök. Egy másikat majd megírok hamarosan. Amúgy ez eredetileg egy török recept, és nagyon finom, úgyhogy mikor kint voltam, megtanultam Pinartól. :) Itthon is lehet vöröslencsét kapni bioboltokban, meg a dmben is általában. Ami nagy előnye a sima lencsével szemben, hogy nem kell beáztatni, hanem főzéssel simán megpuhul 25-30 perc alatt.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 500 g (1 zacskó) vöröslencse
  • egy kis doboz tejföl
  • egy kis liszt
  • pirospaprika, só, bors

 

Elkészítés:

 

A lencsét átmossuk. A hagymát apróra vágjuk, egy kis olajon meg pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük. Ráöntjük a lencsét, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ez tényleg kb. fél óra szokott lenni. Ha levest akarunk, akkor itt abba is hagyhatjuk, és kész is a leves. :) Persze a víz mennyiségére figyelni kell, hogy eléggé leves legyen. :) (Ha autentikus török levest akarunk, akkor mentaleveleket is vagdosunk bele.) Viszont ha úgy jobban szeretjük, akkor lisztes tejföllel behabarhatjuk. A főzeléket mindenképp habarjuk be. És ennyi. :)