Mandulás keksz
Ez eredetileg a Nigella Falatozója című könyvből származik, jó kis könyv, azt hiszem más receptjeit is ki fogom próbálni. :) Csak annyit csináltam vele, hogy elfeleztem a mennyiségeket, mert kevés vajam volt itthon, tettem bele egy kis csokit, és legközelebb szerintem a sütőport nagyon visszaveszem(a receptbe már ezt írtam), mert így nem látszanak igazán a kekszek formái, pedig nagyon aranyos méziformát találtam a spárban. :)
Hozzávalók:
- 80 g vaj
- 100 g barnacukor
- 1 tojás
- kicsi mandulaaroma
- 50 g őrölt mandula
- 150 g liszt
- pici só
- késhegynyi szódabikarbóna/sütőpor
- 2 ek csokilapocska/csokipasztilla (kimaradhat)
Elkészítés:
A vajat kicsit megolvasztjuk, hogy puha legyen, aztán kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, mandulaaromát, darált mandulát, lisztet, sót, szódabikarbónát. Jól összekeverjük, hozzátesszük a csokit, összegyúrjuk egy gombóccá, és kb. 10 percre egy zacskóban betesszük a mélyhűtőbe. Közben bemelegítjük a sütőt 200 fokra, elővesszük a sütiformákat. Elővesszük a tésztát, lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 8-10 perc alatt megsütjük. A tetejére lehet cukormázat, csokit, bármit tenni. :)