Karamellöntet, amit ki is próbáltam :)
Igaziból ezt egyszer már megírtam, csak akkor nem csináltam meg, aztán most a Stahl magazin külön kiadásából kaptam ihletet, úgyhogy Matyival csináltunk egy üveg karamellöntetet. :) Tökjó ez a recept, mert pont volt egy ilyen kis üvegem, amibe épp elfért, báár persze a fele már elkopott azóta... :) :) :) Nagyon finom magában is, de sütire, palacsintára, kávéba is el tudom képzelni. :)
Hozzávalók:
- 100 g cukor
- 40 g vaj felkockázva
- 1 tk vaníliaesszencia (vagy más ízesítő, de persze ez ki is maradhat)
- 1 dl habtejszín
Elkészítés:
A cukrot egy vastag aljú edényben elkezdjük olvasztani közepes lángon, és 2-3 perc alatt megolvasztjuk. Kicsit kevergetjük, mikor már szép barna színű és egynemű, akkor hozzátesszük a vajat, jóóól fel fog habzani meg sisteregni. Innentől habverővel kevergetjük, és mikor a vaj felolvadt, akkor hozzátesszük az ízesítőt és a tejszínt. Habverővel egyneműre keverjük, levesszük a tűztől, és üvegbe töltjük. Ha kihűlt, ehető is. :) A szájára vigyázzon mindenki, könnyű elégetni....