Olasz mogyorós csokitorta
Voltunk a hétvégén Velencében. Imááádom Olaszországot, imádom Velencét.... Bár mikor 5 éve hazaköltöztem, azt mondtam, hogy soha újra, deháát nőből vagyok, mitől lennék következetes? :D
Szóval a szállodában reggelire volt isteni kávé, gyümölcslevek, olasz cornetto (croissant), és egyéb sütik, többek közt ez a mogyorós csokitorta. Még nem sütöttem meg, csak remélem, hogy ez AZ. De a receptet ideteszem, el ne felejtsem... :D És itt egy olasz recept is hozzá.
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 4 tojás
- 4 dl cukor(ezt kicsit sokallom...)
- 4 ek kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 késhegynyi vaníliaőrlemény (vanília kikapart belseje)
- 1,5 dl liszt
- 2 dl vágott mogyoró (+ némi a tetejére)
- 100 g étcsokoládé
Elkészítés:
Eredeti nyelvén is torta di nocciole e cioccolato névre hallgat. A recept innen származik.
A torta alsó részéhez 150 gramm vajat kikevertem 2 dl cukorral, majd egyesével belekevertem 4 tojás sárgáját. Amikor ezek szépen összekeveredtek a vajas krémmel, hozzátettem másfél dl lisztet, amiben elkevertem 3 evőkanál kakaót, egy késhegynyi vaníliaőrleményt és 1 teáskanál sütőport. Végül a masszába dolgoztam 100 gramm jó minőségű, apró darabokra vágott étcsokoládét és 2 dl durvára vágott mogyorót. A tésztát egy kivajazott tortaformába simítottam.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam 2 dl cukrot és 1 evőkanál kakaót és tovább vertem néhány percig, majd a habot rákentem a tészta tetejére és megszórtam némi vágott mogyoróval.
175 fokon sütöttem, nagyjából 40 percig, a vége felé elkélt egy kis alufólia a tetejére, mert különben megégett volna.