Olasz mogyorós csokitorta

Voltunk a hétvégén Velencében. Imááádom Olaszországot, imádom Velencét.... Bár mikor 5 éve hazaköltöztem, azt mondtam, hogy soha újra, deháát nőből vagyok, mitől lennék következetes? :D

Szóval a szállodában reggelire volt isteni kávé, gyümölcslevek, olasz cornetto (croissant), és egyéb sütik, többek közt ez a mogyorós csokitorta. Még nem sütöttem meg, csak remélem, hogy ez AZ. De a receptet ideteszem, el ne felejtsem... :D És itt egy olasz recept is hozzá.

Hozzávalók:

 

  • 150 g vaj
  • 4 tojás
  • 4 dl cukor(ezt kicsit sokallom...)
  • 4 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 késhegynyi vaníliaőrlemény (vanília kikapart belseje)
  • 1,5 dl liszt
  • 2 dl vágott mogyoró (+ némi a tetejére)
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítés:

Eredeti nyelvén is torta di nocciole e cioccolato névre hallgat. A recept innen származik.

A torta alsó részéhez 150 gramm vajat kikevertem 2 dl cukorral, majd egyesével belekevertem 4 tojás sárgáját. Amikor ezek szépen összekeveredtek a vajas krémmel, hozzátettem másfél dl lisztet, amiben elkevertem 3 evőkanál kakaót, egy késhegynyi vaníliaőrleményt és 1 teáskanál sütőport. Végül a masszába dolgoztam 100 gramm jó minőségű, apró darabokra vágott étcsokoládét és 2 dl durvára vágott mogyorót. A tésztát egy kivajazott tortaformába simítottam.

A 4 tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam 2 dl cukrot és 1 evőkanál kakaót és tovább vertem néhány percig, majd a habot rákentem a tészta tetejére és megszórtam némi vágott mogyoróval.

175 fokon sütöttem, nagyjából 40 percig, a vége felé elkélt egy kis alufólia a tetejére, mert különben megégett volna.