Gyömbéres keksz
Szintén Stahl recept, nagyon különleges íze van a gyömbértől. Elsőre, mikor az ember beleharap, semmi extra, de aztán jön az a jó kis gyömbéres utóíze, naggyon jó! :) Az eredeti recept nem ír semmi igazán nedvesítő hozzávalót, ami annyiból nekem hiányzott, hogy nagyon nehéz volt a tésztával dolgozni. (Húúú felébredt a Matyi, lehet hogy nem lesz itt most recept... :D)
Most akkor nem mondom meg, hogy több, mint 1 hónap eltelt, mióta ezt a posztot elkezdtem... Úgyhogy most villámgyorsan be is fejezem. :)
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- fél kk szódabikarbóna
- 1 csipet sütőpor
- 10 dkg cukor
- 2 púpos kk őrölt gyömbér
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 késhegynyi szegfűszeg
- 1 késhegynyi fehér bors
- 10 dkg vaj
- 5 ek méz
- egy kis tej vagy víz lazítani a tésztán
Elkészítés:
A vajat meg a mézet egy fél percre beteszem a mikróba, hogy felolvadjanak és könnyebb legyen velük dolgozni. Közben egy másik tálban összekeverem az összes száraz hozzávalót, nagyon finom illata lesz. :) Aztán beleöntöm a keveréket a mézes vajba, hozzáteszek egy pici tejet vagy vizet, hogy gyúrhatóbb legyen, aztán hengert formázok belőle és vagy beteszem fóliában a hűtőbe, és másnap sütöm meg, vagy felszeletelem, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 10 percig sütöm. Ezzel is vigyázni kell, mert forrón még nehéz kiszedni a tepsiből. :)