Gyömbéres keksz

Szintén Stahl recept, nagyon különleges íze van a gyömbértől. Elsőre, mikor az ember beleharap, semmi extra, de aztán jön az a jó kis gyömbéres utóíze, naggyon jó! :) Az eredeti recept nem ír semmi igazán nedvesítő hozzávalót, ami annyiból nekem hiányzott, hogy nagyon nehéz volt a tésztával dolgozni. (Húúú felébredt a Matyi, lehet hogy nem lesz itt most recept... :D)

Most akkor nem mondom meg, hogy több, mint 1 hónap eltelt, mióta ezt a posztot elkezdtem... Úgyhogy most villámgyorsan be is fejezem. :)

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1 csipet sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 púpos kk őrölt gyömbér
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 10 dkg vaj
  • 5 ek méz
  • egy kis tej vagy víz lazítani a tésztán

 

Elkészítés:

A vajat meg a mézet egy fél percre beteszem a mikróba, hogy felolvadjanak és könnyebb legyen velük dolgozni. Közben egy másik tálban összekeverem az összes száraz hozzávalót, nagyon finom illata lesz. :) Aztán beleöntöm a keveréket a mézes vajba, hozzáteszek egy pici tejet vagy vizet, hogy gyúrhatóbb legyen, aztán hengert formázok belőle és vagy beteszem fóliában a hűtőbe, és másnap sütöm meg, vagy felszeletelem, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 10 percig sütöm. Ezzel is vigyázni kell, mert forrón még nehéz kiszedni a tepsiből. :)