Pasta al forno

Azt azért hozzá kell tennem, hogy ez a lusta módja az olasz sült tésztának, mert az olaszok főzik a szószt, és utána öntik össze és sütik meg. Az én elméletem alapján a szósznak meg kell főnie a sütőben is, főleg hogy sonkával, nem nyers hússal dolgozom. A nyers húsos szószt megfőzöm én is előre. De ez így is tökéletesen működött, a meló vele annyi, hogy megfőzöd és leöntöd a tésztát, és addig összekevered az egyebeket és lereszeled a sajtot a tetejére. Kb mire a tészta megfő kész a többi is. :)

Hozzávalók:

  • 250 g tészta (farfalle vagy fusilli a legjobb sztem)
  • 500 g passata di pomodoro (papírdobozos paradicsompaszta)
  • 120 g szeletelt sonka
  • 1 gombóc mozzarella
  • 1 marék zöldfűszer (bazsalikom, oregano, rozmaring) VAGY 1-1 ek szárított bazsalikom és oregano
  • 150 g trappista reszelve
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt. A tésztát feltesszük főni, figyeljünk a főzési időre! Közben egy nagyobb jénait vagy más tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal és beleöntjük a paradicsomot. Akkora legyen a tál, hogy a tészta is majd beleférjen és ebben lehessen sütni az egészet. (Ezzel eggyel kevesebbet kell mosogatni. :D)Felcsíkozzuk a sonkát, felkockázzuk a mozzaerllát és picire vagdossuk a zöldfűszereket. Ezeket mind belekeverjük a paradicsomba, megsózzuk és megborsozzuk. Lereszeljük a trappistát. Közben mikor kész a tészta, leforrázzuk, belekeverjük a szószba, rátesszük a reszelt sajtot és kb. 15-20 percig sütjük közepes lángon.