Kakaós csiga

 

A dolog ma úgy indult, hogy sütök megint kalácsot, aztán valahogy kakaós csiga lett belőle... :D :D Nagyon egyszerű, fogod és megcsinálod a tésztáját vagy a joghurtos kalácsnak vagy a foszlós kalácsnak.

Amikor megkelt, és nekiállnál fonni a sütéshez, akkor nem ezt teszed, hanem jól átgyúrod, és kinyújtod egy kb 3-5 mm vékony, hosszúkás téglalapnak.

Közben előmelegíted a sütőt.

Felolvasztasz 5 dkg vajat vagy margarint, a felével megkened a tésztát, aztán jóól megszórod kakaópor és porcukor elegyével (vagy lusta verzióban cukrozott kakaóporral :D), a többi olvasztott vajat meg rálocsolod még ennek a tetejére. Kakaó és cukor mennyiséget nem tudok mondani, kb. annyi legyen, hogy a tészta már ne látszódjon alatta, így elég csokis lesz. :)

Aztán feltekered a hosszabb oldala mentén, hogy jó sok csigát kapj. :)

Éles késsel kb. 1 cm vastag szeleteket vágsz belőle, amit sütőpapíros vagy szilikon sütőlapos tepsibe teszel. Nem kell őket nagyon messze tenni egymástól, nem baj, ha összesülnek, mert akkor puha marad a szélük is. :)

Visszavesszük közepesre a sütő lángját, és 25-30 percig sütjük a csigákat.

Na és most jön a trükk. :) Amikor kivesszük őket a sütőből, akkor egy bögre tejet felforrósítunk, elkeverünk benne 1 zacskó/2 ek vaníliás cukrot, és mindegyik kész csiga tetejére teszünk ebből két evőkanállal. Jól sziszegni fog, főleg az első néhány, de mire kihűlnek a csigák, ezt a tejet beisszák, és nagyon finom puhává és foszlóssá válnak.

Persze az ember általában nem várja meg, amíg kihűlnek teljesen, úgyhogy ilyenkor vigyázni kell, hogy ne csöpögtessük le a karácsonyra kapott fehér melegítőfelsőnket.... :D Neeeem, még véletlenül sem magamról beszélek.... :D :D :D :D